November 28, 2022

Model News

Zachwyceni entuzjaści mody

Rośnie akceptacja konsumentów dla alternatywnych źródeł białka – Retailing Africa

5 min read

Przejście na alternatywne białka trwa nadal, przyspieszane przez konsumentów motywowanych zdrowszą dietą i mających pozytywny wpływ na klimat. W rzeczywistości ponad 30% konsumentów całkowicie przestawiłoby swoją dietę na alternatywne białka, aby wywrzeć pozytywny wpływ na klimat, donosi pierwsze wielorynkowe badanie dotyczące alternatywnych białek, z Boston Consulting Group (BCG) i wpływ inwestora Niebieski horyzont. Raport, Niewykorzystane możliwości klimatyczne w alternatywnych białkachankietowani konsumenci z siedmiu różnych krajów na całym świecie.

Dlaczego świadomość społeczna na temat alternatywnego sektora białek wzrosła w ostatnim czasie na całym świecie?

Dramatyczny, ponadinflacyjny wzrost cen produktów pochodzenia zwierzęcego w trakcie pandemii doprowadził do bezprecedensowego wzrostu sprzedaży, finansowania i świadomości społecznej na temat alternatywnego sektora białek. Rosnące globalne obawy dotyczące bezpieczeństwa żywnościowego i wpływu na klimat jeszcze bardziej podsyciły ten rozwój. Przy 25% globalnych emisji gazów cieplarnianych spowodowanych przez łańcuch wartości żywności, przejście na alternatywne białka może być najbardziej efektywnym kapitałowo i mającym duży wpływ na zaradzenie kryzysowi klimatycznemu. Przewiduje się, że do 2035 r. będą stanowić co najmniej 11% całego mięsa, owoców morza, jajek i nabiału spożywanych na całym świecie do 2035 r., alternatywne białka oszczędzą trzykrotnie więcej emisji za każdy zainwestowany dolar; w porównaniu z kolejnym najlepszym narzędziem w pudełku – cementem dekarbonizującym.

Co było głównym motywatorem wśród konsumentów, którzy kupowali alternatywne produkty białkowe?

Trzy czwarte ankietowanych wskazało zdrowszą dietę jako główny czynnik motywujący do spożywania alternatywnych białek, podczas gdy ponad 30% konsumentów całkowicie zmieniłoby dietę na alternatywne białka, gdyby uważali, że miałoby to znaczący pozytywny wpływ na klimat. Na wszystkich badanych rynkach konsumenci pozytywnie oceniają alternatywne białka: 76% jest świadomych tej kategorii, a około dziewięciu na 10 twierdzi, że podobają im się przynajmniej niektóre z produktów zawierających alternatywne białka, które wypróbowali. Podczas gdy konsumenci w Chinach i Niemczech najchętniej płacą na poziomie zbliżonym do ekwiwalentów białka, żaden konsument w żadnym regionie nie jest skłonny płacić premii za alternatywne białka, które odpowiadają mięsu pod względem smaku, konsystencji i wartości odżywczych – premia cenowa wymaga wartości dodanej .

Jakie są niektóre z kluczowych korzyści dla konsumentów przechodzących na alternatywne białka?

Niemal co trzecia osoba na całym świecie cierpi z powodu braku bezpieczeństwa żywnościowego. W połączeniu z wpływem utrzymujących się kryzysów geopolitycznych na łańcuch dostaw i ceny żywności, istnieje ogromna presja na globalny system żywnościowy, wyjaśnia Ben Morach, dyrektor zarządzający i partner BCG. „Odejście od białek pochodzenia zwierzęcego doprowadzi do krótszych, bardziej odpornych i potencjalnie bardziej lokalnych łańcuchów dostaw. Powszechne przyjmowanie alternatywnych białek może wyeliminować ryzyko zakłóceń łańcucha dostaw i odegrać kluczową rolę w walce ze zmianami klimatu, a konsumenci odgrywają kluczową rolę w napędzaniu tej transformacji”.

W jaki dokładnie sposób przyszłe pokolenia odniosą korzyści ze zmiany społecznej w kierunku alternatywnych źródeł białka w stosunku do mięsa?

Bjoern Witte, dyrektor generalny Blue Horizon, dodał: „Po produktach, które konsumenci widzą dzisiaj na półkach, pojawi się fala czystszych, zdrowszych i smaczniejszych alternatywnych białek, ponieważ technologia pozwala na zwiększenie innowacyjności. Widzieliśmy szybki rozwój tych technologii w naszym własnym portfolio, a także w szerszym przemyśle spożywczym, co prowadzi do ogólnie lepszej gamy produktów konsumenckich. To świetna wiadomość dla dzisiejszych konsumentów, ale tak naprawdę to dopiero początek. Przyszłe pokolenia odniosą znaczne korzyści z widocznego wpływu, jaki będzie to miało na środowisko, co pokazuje nasza analiza danych klimatycznych. Jest to drugi raport BCG i Blue Horizon potwierdzający, że transformacja białek jest najbardziej efektywnym kapitałowo sposobem na uniknięcie emisji i zapewnienie wpływu zaangażowanego kapitału (IoCE). Jeśli osiągniemy 11% penetrację rynku do 2035 r., co jest naszym celem, moglibyśmy zaoszczędzić więcej emisji dwutlenku węgla niż dekarbonizacja 95% sektora lotniczego. Pozytywny wpływ jest absolutnie ogromny, a świeccy kierowcy nigdy nie byli silniejsi — nadszedł czas na inwestycje”.

Czy inwestorzy rozgrzewają się na myśl, że konsumenci mogą odejść od jedzenia mięsa w większej liczbie?

Kapitał zainwestowany w alternatywne białka rósł w tempie 124% rocznie, z 1 miliarda dolarów w 2019 r. do 5 miliardów dolarów w 2021 r., z inwestycjami w firmy fermentacyjne i oparte na komórkach zwierzęcych. Inwestycje w alternatywne białka są coraz bardziej globalne. Podmioty finansujące z Bliskiego Wschodu, które zwykle koncentrują się na inwestycjach opartych na komórkach zwierzęcych, stanowiły w zeszłym roku 11% światowych inwestycji w alternatywne białka, podczas gdy inwestycje w regionie Azji i Pacyfiku, napędzane transakcjami na bazie roślin, wzrosły o 92%. Dla inwestorów kluczowym odkryciem raportu jest fakt, że inwestycje w białka roślinne są bardziej efektywne CAPEX pod względem redukcji emisji dwutlenku węgla i metanu niż w jakiejkolwiek innej branży. Potencjał oszczędności odpowiada dekarbonizacji większości przemysłu lotniczego. Inwestowanie w białka roślinne zapewnia najwyższe oszczędności emisji na zainwestowany kapitał — co najmniej dwa razy bardziej efektywne niż inwestycje w cement, żelazo, stal, chemikalia lub transport.

A co z regulacją branży – czy nastąpił postęp na rynku białek alternatywnych?

Rozsądna i skuteczna regulacja jest niezbędna, aby zapewnić, że szybkie innowacje i wzrost alternatywnego rynku białka dostarczają klientom bezpiecznej, zdrowej i przejrzystej żywności. Na całym świecie nastąpiło przyspieszenie w zakresie zatwierdzania przez organy regulacyjne produktów opartych na fermentacji i komórkach zwierzęcych. W 2015 r. Izrael wyznaczył kierunek, ogłaszając, że jego nowe ramy regulujące bezpieczeństwo żywności będą miały zastosowanie do białek alternatywnych. W swoim najnowszym pięcioletnim planie wydanym w styczniu 2022 r. Chiny uznały potrzebę „rozszerzenia poza tradycyjne uprawy, zwierzęta gospodarskie i drób w kierunku bogatszych zasobów biologicznych”; oraz uczynił mięso z komórek zwierzęcych i inne alternatywne białka częścią swojej strategii bezpieczeństwa żywnościowego.

*Raport The Untapped Climate Opportunity in Alternative Proteins przebadał 3700 konsumentów w siedmiu krajach (Chiny, Francja, Niemcy, Hiszpania, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone), pod kątem powodów, dla których próbują oni próbować alternatywnych białek i inhibitory, które powstrzymują ich od kupowania jeszcze więcej. Dowiedz się więcej o kluczowych ustaleniach z raportu tutaj.

Główne źródło obrazu: Pixabay.com.

– Otrzymuj biuletyn Retailing Africa co tydzień • Zapisz się tutaj.