December 5, 2022

Model News

Zachwyceni entuzjaści mody

Indeks glikemiczny zdrowej diety

3 min read

Indeks glikemiczny to jedna z kluczowych cech, która pomaga podzielić żywność na zdrową i szkodliwą. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym są dopuszczalne przy prawidłowym odżywianiu, natomiast pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym prowadzą do przyrostu masy ciała.

W sumie skala indeksu glikemicznego składa się ze 100 jednostek — gdzie 100 to maksimum, a to minimum. Za niski indeks glikemiczny uważa się poniżej 35 jednostek.

Nie zapominaj, że indeks glikemiczny zależy również od metody gotowania. Na przykład niedogotowany makaron pszenny (metodą gotowania „al dente”) będzie miał niższy indeks glikemiczny niż miękki makaron ugotowany w tradycyjny sposób.

Indeks glikemiczny

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym to pokarmy zawierające proste węglowodany o wysokim współczynniku wchłaniania. Szybko oddają swoje kalorie do krwi w postaci glukozy, przelewając organizm nadmiarem energii. Jeśli ta energia nie jest obecnie potrzebna mięśniom — wtedy trafia do tkanki tłuszczowej.

Biały chleb 100
Słodkie bułeczki 95
Naleśniki 95
Pieczone ziemniaki 95
Makaron Ryżowy 95
Morele w Puszkach 95
Miód 90
Kaszki błyskawiczne 85
Marchewki (gotowane lub duszone) 85
Płatki kukurydziane 85
Ziemniaki puree, ziemniaki gotowane 85
Musli Z Orzechami I Rodzynkami 80
Słodkie wypieki 75
Dynia 75
Arbuz 75
Melon 75
Proso 70
Marchewki (surowe) 70
Batony (Snickers, Mars itp.) 70
Czekolada mleczna 70
Napoje gazowane słodzone (Coca-Cola, Pepsi itp.) 70
Ananas 70
Pierogi 70
Ryż biały 70
Chipsy ziemniaczane 70
Cukier 70
Kuskus 70
Kasza manna 70

Indeks glikemiczny

Pokarmy o średnim indeksie glikemicznym

O ile regularne i nadmierne spożywanie pokarmów o średnim indeksie glikemicznym negatywnie wpływa na ogólny poziom cukru we krwi i zaburza procesy metaboliczne w organizmie, o tyle umiarkowane spożywanie takich pokarmów (np. płatków owsianych) może mieć pozytywny wpływ na organizm.

Mąka pszenna 65
Sok pomarańczowy (pakowany) 65
Dżemy 65
Czarny chleb drożdżowy 65
Marmolada 65
Musli z cukrem 65
Rodzynki 65
Chleb żytni 65
Ziemniaki gotowane w mundurkach 65
Chleb pełnoziarnisty 65
Warzywa konserwowe 65
Makaron Z Serem 65
Banan 60
Lody 60
Ryż długoziarnisty 60
Majonez 60
Płatki owsiane 60
Kasza Gryczana (brązowa) 60
Winogrona i sok winogronowy 55
Ketchup 55
Spaghetti 55
Brzoskwinie w Puszkach 55
Kruche 55

Indeks glikemiczny

Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym

Żywność o niskim indeksie glikemicznym to przede wszystkim żywność naturalna, zawierająca dużo błonnika.

Batat 50
Gryka zielona (gryka bez podpieczenia) 50
Komosa ryżowa 50
Ryż Basmati 50
Pomarańcze 50
Kiwi 50
Mango 50
Ryż brązowy 50
Grejpfrut 45
Bulgur 45
Świeży sok pomarańczowy 45
Tosty pełnoziarniste 45
Suszone figi 40
Makaron ugotowany ‘al dente’ 40
Suszone Morele 40
suszone śliwki 40
Ryż dziki (czarny) 35
Świeże jabłko 35
Świeża śliwka 35
Świeża pigwa 35
Fasola 35
Świeża Nektarynka 35
Granat 35
Świeża brzoskwinia 35
Sok Pomidorowy 30
Świeża morela 30
Kasza jęczmienna 30
Soczewica brązowa 30
Fasolka szparagowa 30
Świeża gruszka 30
Świeży pomidor 30
Twaróg beztłuszczowy 30
Soczewica żółta 30
Jagody, Borówka 30
Czekolada gorzka (ponad 70% kakao) 30
Mleko (dowolna zawartość tłuszczu) 30
Marakuja 30
Świeża mandarynka 30
Jeżyna 20
Wiśnia 25
Soczewica zielona i czerwona 25
Świeża malina 25
Czerwona Porzeczka 25
Mąka sojowa 25
Truskawki 25
Pestki dyni 25
Agrest 25
Masło orzechowe (bez cukru) 20
Bakłażan 20
Migdał 15
Brokuły 15
Kapusta głowiasta 15
Nerkowiec 15
Seler 15
Brukselka 15
Kalafior 15
Papryczka chili 15
Świeży ogórek 15
Orzech laskowy, orzeszki pinii, pistacje, orzechy włoskie 15
Szparagi 15
Imbir 15
Grzyby 15
Cukinia 15
Pesto 15
Oliwki 15
Orzechowe 15
Tofu (twaróg fasolowy) 15
Soja 15
Szpinak 15
Awokado 10
Sałata 10
nasiona chia, siemię lniane 10
Pietruszka, bazylia, wanilina, cynamon, oregano 10