December 5, 2022

Model News

Zachwyceni entuzjaści mody

Co to jest glukonolakton? Pełny przewodnik » Irene Beauty and More

5 min read

Pamiętaj, że niektóre z linków w tym poście są linkami partnerskimi i jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię prowizję. Pamiętaj, że łączę te firmy i ich produkty ze względu na ich jakość, a nie ze względu na prowizję, którą otrzymuję od Twoich zakupów. Decyzja należy do Ciebie, a to, czy zdecydujesz się coś kupić, zależy wyłącznie od Ciebie.

Obecnie wszędzie słyszymy o alfa-hydroksykwasach (AHA) i beta-hydroksykwasach (BHA). Wspominamy o korzyściach, jakie mają dla skóry i problemach, jakie mogą powodować u osób o wrażliwej skórze. Nie są to jednak jedyne w swoim rodzaju hydroksykwasy. Istnieje jeden mniej agresywny rodzaj hydroksykwasu, który jest również mniej popularny. Mowa o polihydroksykwasach (PHA). Wśród nich szczególną uwagę w tym poście zwrócę na Glukonolakton.

złuszczanie glukonolaktonem

Jakie są PHA?

PHA to jeden rodzaj hydroksykwasów, który zawiera różną liczbę grup hydroksylowych. To główna różnica między AHA i BHA, które zawierają tylko jedną grupę hydroksylową.

Istnieją różne generacje HA:

1st Pokolenie. AHA, takie jak glikolowy, migdałowy, mlekowy, cytrynowy lub jabłkowy i BHA, taki jak kwas salicylowy.

hydroksykwasy glukonolaktonowe
1. Generacja

2znaleźć Pokolenie. PHA. Najważniejszy jest glukonolakton.

struktura glukonolaktonu
2. Generacja

3r & D Pokolenie. Jest reprezentowany przez kwas laktobionowy.

kwas glukonolaktonowo-laktobionowy
3. Generacja

Co to jest glukonolakton?

Jak już wspomniano, glukonolakton jest najbardziej reprezentatywnym i najczęściej stosowanym PHA. Chemicznie jest to lakton, delta-lakton kwasu glukonowego, stąd nazwa glukonolakton.

Glukonolakton występuje naturalnie w skórze. Synteza przemysłowa polega na utlenianiu glukozy zawartej w kukurydzy.

Glukonolakton jest dużą cząsteczką, dlatego stopniowo wnika w skórę. Ta stopniowa penetracja sprawia, że ​​glukonolakton jest idealny dla osób o wrażliwej skórze. Mimo stopniowej penetracji cząsteczka ta dociera do głębszych warstw skóry.

reakcja glukonolaktonowa

Korzyści ze stosowania glukonolaktonu

Glukonolakton jest obecnie bardzo popularną cząsteczką ze względu na korzystne działanie na skórę. Główne korzyści to:

  • Stopniowa penetracja skóry zmniejsza ryzyko podrażnienia skóry.
  • Pomaga w nawilżaniu skóry.

Ta cząsteczka ma dużą liczbę grup hydroksylowych. Ten typ grupy przyciąga i zatrzymuje cząsteczki wody, ponieważ tworzą a person to, co w chemii nazywa się mostkami wodorowymi. Wiązania te zwiększają nawilżenie skóry.

  • Glukonolakton ma właściwości przeciwutleniające.

Glukonolakton eliminuje wolne rodniki równie skutecznie jak witamina C i E. Ma również pewien poziom ochrony przed promieniowaniem UV, ale nie należy polegać na tym, aby chronić skórę przed słońcem.

  • Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe w sposób podobny do AHA, ale z mniejszym ryzykiem podrażnienia skóry.
  • Glukonolakton pomaga przy umiarkowanym trądziku.

Glukonolakton w stężeniu 14% daje podobny efekt w leczeniu trądziku jak 5% nadtlenek benzoilu.

  • Może być stosowany w połączeniu z innymi składnikami, w tym tretinoiną, octanem retinylu i hydrochinonem.
  • Pomaga wzmocnić barierę skórną.
  • Daje łagodne złuszczanie

Dlatego możesz nakładać go na wrażliwe obszary, takie jak usta lub okolice oczu.

  • Może mieć właściwości antybakteryjne.

Kiedy należy stosować glukonolakton?

Głównym zastosowaniem glukonolaktonu jest jako środek utrzymujący wilgoć. Duża liczba grup hydroksylowych przyciąga i zatrzymuje cząsteczki wody, dzięki czemu zwiększa nawilżenie skóry.

Glukonolakton jest chemicznie spokrewniony z AHA i ma podobną budowę chemiczną. Dzięki temu ma właściwości złuszczające. Jest to jednak duża cząsteczka, która stopniowo wnika w skórę i stopniowo i delikatnie złuszcza się.

Jest szczególnie wskazany w leczeniu fotostarzenia. To proces starzenia wywołany promieniowaniem UV. Wynika to z właściwości antyoksydacyjnych, jakie posiada ta cząsteczka. Glukonolakton jest często składnikiem produktów stosowanych w leczeniu przebarwień i produktów po opalaniu.

Ze względu na kompatybilność z innymi składnikami jest również częścią niektórych produktów na trądzik.

skóra glukonolaktonowa

Jak go używać?

Zwykle stężenie glukonolaktonu w produktach kosmetycznych wynosi od 1 do 10%. Jednak roztwory peelingujące mogą zawierać glukonolakton w stężeniu 30%.

Osoby z każdym typem skóry mogą stosować glukonolakton. Szczególnie osoby o wrażliwej skórze, które nie mogą używać AHA lub BHA, mogą uzyskać wiele korzyści z używania tej cząsteczki.

Sposób użycia zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć. Jeśli chcesz użyć go jako kremu nawilżającego, możesz nakładać go dwa razy dziennie. Jeśli jednak chcesz używać go jako peelingu, powinieneś ograniczyć jego użycie do maksymalnie kilku razy w tygodniu.

Należy zachować ostrożność stosując glukonolakton w połączeniu z innymi hydroksykwasami. Chociaż glukonolakton jest kompatybilny z większością składników kosmetyków, należy unikać jednoczesnego stosowania więcej niż jednego kwasu. Jeśli chcesz używać innych hydroksykwasów w połączeniu z glukonolaktonem, możesz użyć np. glukonolaktonu do porannej rutyny, a drugiego kwasu do wieczornej pielęgnacji skóry.

Glukonolakton działa naprawdę dobrze w połączeniu z innymi cząsteczkami przeciwutleniaczy, takimi jak witamina C i retinoidy.

Dodatkową wskazówką, aby uzyskać maksymalne korzyści z glukonolaktonu, jest nałożenie warstwy nawilżacza po nałożeniu glukonolaktonu. Glukonolakton przyciągnie wodę zawartą w kremie nawilżającym i zapewni dodatkowe nawilżenie Twojej skóry.

Moje ulubione produkty glukonolaktonowe

Niedawno wprowadziłam do swojej pielęgnacji skóry glukonolakton i dlatego nie mam zbyt wielu faworytów. Uznałem jednak za godne wymienienia kilku z nich, z których korzystam od jakiegoś czasu.

To dobry produkt na zmniejszenie tekstury skóry. Dlatego używam go, gdy czuję, że moja skóra pęknie.

Kup Teraz

glukonolakton-neutrogena-oczyszczacz

10 produkt to delikatny tonik złuszczający, który pomaga usunąć martwe komórki z mojej skóry. Wolę tonik z kwasem glikolowym, który może być bardzo drażniący dla mojej skóry.

Kup Teraz

glukonolakton-toner

Czy wiedziałeś o glukonolaktonie? Czy używasz tego? Daj znać w komentarzach.

podatny na działanie glukonolaktonu